REPOZITORIU UPSC

Caracterizarea fitochimică și evaluarea activităților biologice ale extractelor de Allium ursinum (leurdă)

Show simple item record

dc.contributor.author MOLDOVAN (ORAVETZ), Kinga
dc.contributor.author CRUCERIU, Daniel
dc.contributor.author RAKOSY-TICAN, Elena
dc.date.accessioned 2025-06-26T03:49:58Z
dc.date.available 2025-06-26T03:49:58Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation MOLDOVAN (ORAVETZ), Kinga; CRUCERIU, Daniel şi RAKOSY-TICAN, Elena. Caracterizarea fitochimică și evaluarea activităților biologice ale extractelor de Allium ursinum (leurdă). În: Conferința ştiinţifico-practică internaţională „Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă”, Ediţia a 12-a, 1-2 martie 2025. Chișinău: CEP UPSC, 2025, vol.1: Științe ale Naturii, pp. 463-464. ISBN 978-9975-48-245-5. ISBN 978-9975-48-247-9 (PDF). en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-48-245-5
dc.identifier.isbn 978-9975-48-247-9
dc.identifier.isbn 978-9975-48-246-2
dc.identifier.uri http://dir.upsc.md:8080/xmlui/123456789/7661
dc.description Plants from the Allium genus are among the oldest species used since antiquity, both for their therapeutic benefits as well as for their culinary and aesthetic value. A representative of this genus, widely distributed in Romania and intensively consumed during the spring due to its health benefits, is wild garlic (Allium ursinum), a plant rich in polyphenols. However, despite its frequent consumption, Allium ursinum remains insufficiently studied, and the scientific literature contains limited data regarding its chemical composition and biological activities. In this context, the plant material consisting of A. ursinum leaves was subjected to both conventional maceration and ultrasound-assisted extraction. The resulting extracts were subsequently characterized in terms of antioxidant, antibacterial, and antitumoral activities in vitro, in relation to their phytochemical composition. In addition, the study focused on determining the extent to which modern extraction methods enhance the capacity to recover bioactive compounds compared to traditional methods. Advanced methods such as HPLC and spectrophotometry were employed for phytochemical profiling, allowing for the identification and quantification of polyphenols and sulfoxides. For a more comprehensive assessment of antioxidant activity, two distinct methods were applied: the CUPRAC method, which measures electron-donating capacity, and the hydrogen peroxide scavenging method, which measures the ability to neutralize free radicals. The disc diffusion method was used to evaluate antibacterial activity, with tests conducted against five pathogenic and medically significant bacterial strains. Regarding the antitumoral activity of the two extracts, this was tested using the MTT cell viability assay, employing nine successive concentrations of the extract on four cell lines, two colorectal cancer (HT29 and DLD-1) and two breast cancer (T47D and MDA-MB-231) lines. The results showed that both methanolic extracts were rich in compounds such as kaempferol derivatives, alliin, and rutin, a quercetin derivative and that UAE led to a 20% increase in the extraction of bioactive compounds compared to CM, resulting in enhanced antioxidant and antimicrobial activities. However, the antitumoral activity was weak to moderate, likely due to the absence of strongly cytotoxic compounds. All these results enrich the existing knowledge about the biochemical profile and biological activity of Allium ursinum, confirming its antibacterial, antitumoral, and antioxidant effects. en_US
dc.description.abstract Plantele din genul Allium se numără printre cele mai vechi specii utilizate încă din antichitate, atât pentru beneficiile lor terapeutice, cât și pentru valoarea gastronomică și estetică. Un reprezentant al acestui gen, larg răspândit în România și intens consumat în timpul primăverii datorită beneficiilor sale pentru sănătate, este leurda, o plantă bogată în polifenoli. Cu toate acestea, în ciuda consumului frecvent, Allium ursinum rămâne insuficient studiată, astfel că literatura de specialitate conține date limitate în ceea ce privește compoziția sa chimică și activitățile sale biologice. În acest context, materialul vegetal constând din frunze de A. ursinum a fost supus extracției prin macerare convențională și asistată de ultrasunete. Extractele astfel obținute au fost ulterior caracterizate din perspectiva activității antioxidante, antibacteriene și antitumorale in vitro, în raport cu compoziția fitochimică. În plus, studiu s-a concentrat pe determinarea măsurii în care metodele moderne de extracție cresc capacitatea de recuperare a compușilor bioactivi în comparația cu metodele tradiționale. Pentru caracterizarea profilului fitochimic, s-au utilizat metode avansate precum HPLC și spectrofotometria, care au permis identificarea și cuantificarea polifenolilor și a sulfoxizilor. Pentru o imagine mai completă a activității antioxidante, s-au aplicat două metode complementare și anume metoda CUPRAC care măsoară capacitatea de donare de electroni și metoda de captare a peroxidului de hidrogen care măsoară capacitatea de neutralizare a radicalilor liberi. Metoda difuziei pe discuri a fost aplicată pentru a evalua activitatea antibacteriană, testele fiind realizate împotriva a cinci tulpini bacteriene patogene și semnificative din punct de vedere medical. În ceea ce privește activitatea antitumorală a celor două extracte, aceasta a fost testată prin metoda MTT, de viabilitate celulară, folosind nouă concentrații succesive de extract pe patru linii celulare, două de cancer colorectal (HT29 și DLD-1) și două de cancer mamar (T47D și MDA MB-231). Rezultatele au arătat că ambele extracte metanolice au fost bogate în compuși precum derivați ai kaempferolului, aliina și rutina, un derivat al quercetinei și că UAE a determinat o creștere cu 20% a extracției compușilor bioactivi comparativ cu CM, ceea ce a condus la o creștere a activităților antioxidante și antimicrobiene. Totuși, activitatea antitumorală a fost slabă spre moderată, fapt ce se datorează probabil absenței unor compuși puternic citotoxici. Toate aceste rezultate îmbogățesc informațiile existente despre profilul biochimic și activitatea biologică a speciei Allium ursinum, confirmând efectele sale antibacteriene, antitumorale și antioxidante a speciei Allium ursinum. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" en_US
dc.subject Leurdă en_US
dc.subject Polifenoli en_US
dc.subject Aliină en_US
dc.subject Activitate antioxidantă en_US
dc.subject Activitate antibacteriană en_US
dc.subject Citotoxicitate en_US
dc.subject Wild garlic en_US
dc.subject Polyphenols en_US
dc.subject Alliin en_US
dc.subject Antioxidant activity en_US
dc.subject Antibacterial activity en_US
dc.subject Cytotoxicity en_US
dc.title Caracterizarea fitochimică și evaluarea activităților biologice ale extractelor de Allium ursinum (leurdă) en_US
dc.title.alternative Phytochemical characterization and evaluation of the biological activities of Allium ursinum (wild garlic) extracts en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account