Abstract:
Mierea, produs apicol obținut din prelucrarea nectarului de albine, este un aliment natural cu multiple beneficii pentru sănătate. Activitatea albinelor (Apis mellifera) este influențată de starea ecologică a mediului (sol, apă, aer, plante). Metalele grele (Cd, Pb, Hg, Cu) reprezintă poluanți periculoși, fiind emise în atmosferă prin procese industriale și arderea combustibiului, având o persistență ridicată în ecosisteme. Studiile privind calitatea mierii au inclus analiza sortimentelor monoflore și poliflore, evaluarea fiind realizată în baza indicilor fizico-chimici: conținutul de apă, zahăr invertit, zaharoză, hidroximetilfurfurol, indicele diastazic, aciditate și cenușă. Rezultatele au arătat că indicii fizico-chimici, conținutul metalelor grele și al antibioticelor din probele analizate nu depășesc limitele maxime admise stabilite de normele europene și internaționale.
Description:
Honey, a beekeeping product obtained from the processing of bee nectar, is a natural food with multiple health benefits. The activity of bees (Apis mellifera) is influenced by the ecological state of the environment (soil, water, air, plants). Heavy metals (Cd, Pb, Hg, Cu) are dangerous pollutants, being emitted into the atmosphere through industrial processes and fuel combustion, having a high persistence in ecosystems. Studies on the quality of honey included the analysis of monofloral and polyfloral varieties, the evaluation being carried out based on physicochemical indices: water content, invert sugar, sucrose, hydroxymethylfurfural, diastase index, acidity and ash. The results showed that the physicochemical indices, the content of heavy metals and antibiotics in the analyzed samples do not exceed the maximum permissible limits established by European and international standards.