REPOZITORIU UPSC

Influența carvacrolului asupra stabilității uleiului de floarea soarelui

Show simple item record

dc.contributor.author TRINCĂ, Lucia Carmen
dc.contributor.author SCUTĂRAȘU, Cristina Elena
dc.contributor.author COZMA, Andreea Paula
dc.contributor.author TROFIN, Alina
dc.contributor.author NECULAI-VĂLEANU, Andra Sabina
dc.contributor.author ARITON, Adina Mirela
dc.date.accessioned 2025-06-24T06:48:05Z
dc.date.available 2025-06-24T06:48:05Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation TRINCĂ, Lucia Carmen; SCUTĂRAȘU, Cristina Elena; COZMA, Andreea Paula; TROFIN, Alina; NECULAI-VĂLEANU, Andra Sabina şi ARITON, Adina Mirela. Influența carvacrolului asupra stabilității uleiului de floarea soarelui. În: Conferința ştiinţifico-practică internaţională „Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă”, Ediţia a 12-a, 1-2 martie 2025. Chișinău: CEP UPSC, 2025, vol.1: Științe ale Naturii, pp. 28-29. ISBN 978-9975-48-245-5. ISBN 978-9975-48-247-9 (PDF). en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-48-245-5
dc.identifier.isbn 978-9975-48-247-9
dc.identifier.isbn 978-9975-48-246-2
dc.identifier.uri http://dir.upsc.md:8080/xmlui/123456789/7592
dc.description Carvacrol (2-Methyl-5-(propane-2-yl)benzenol) is a phenolic monocyclic terpenoid present in significant proportions in the essential oils extracted from the family of Lamiaceae plants, possessing potential antimicrobial, immunomodulatory, and antioxidant properties. This work aimed to perform carvacrol’s extraction, identification, and dosage by using the aerial parts of Origanum vulgare L (oregano), a common spice in everyday diet, to study the influence of carvacrol on the stability of sunflower oil. The experimental results highlighted that adding carvacrol ensured better maintenance of the sensory and physico-chemical characteristics of the sunflower oil samples stored for 28 days. Thus, the sunflower oil samples with added carvacrol presented lower peroxide and p-anisidine index values and higher chlorophyll and carotenoid contents while the sunflower oil samples stored at 45 °C and exposed to artificial light presented the biggest peroxide and anisidine index values. The main mechanism of action involved inhibition of the lipid oxidation process thus recommending carvacrol as a natural antioxidant compound, capable to substitute the synthetic antioxidant additives that are nowadays questioned for their side effects on the safety of human health. en_US
dc.description.abstract Carvacrolul (2-Metil-5-(propan-2-il)benzenol) este un terpenoid monociclic fenolic prezent în proporții semnificative în uleiurile esențiale extrase din familia plantelor Lamiaceae, având proprietăți funcționale antimicrobiene, imunomodulatoare și potențial antioxidante. Această lucrare și-a propus să efectueze extracția, identificarea și dozarea carvacrolului prin utilizarea părților aeriene ale Origanum vulgare L (oregano), un condiment comun în dieta de zi cu zi, pentru a studia influența carvacrolului asupra stabilității uleiului de floarea soarelui. Rezultatele experimentale au evidențiat că adăugarea de carvacrol a asigurat o mai bună menținere a caracteristicilor senzoriale și fizico-chimice ale probelor de ulei de floarea-soarelui păstrate timp de 28 de zile. Astfel, probele de ulei de floarea soarelui cu carvacrol adăugat au prezentat valori mai mici ale indicelui de peroxid și p-anisidină și conținuturi mai mari de clorofilă și carotenoide, în timp ce probele de ulei de floarea-soarelui depozitate la 45 °C și expuse la lumină artificială au prezentat cele mai mari valori ale indicelui de peroxid și anisidină. Principalul mecanism de acțiune a constat în inhibarea procesului de oxidare a lipidelor, ceea ce recomandă carvacrolul drept un antioxidant natural, capabil să înlocuiască aditivii sintetici cu rol antioxidant, a căror utilizare ridică semne de îngrijorare datorită efectele lor secundare asupra siguranței sănătății umane. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" en_US
dc.subject Carvacrol en_US
dc.subject Antimicrobian en_US
dc.subject Imunomodulator en_US
dc.subject Antioxidant en_US
dc.subject Origanum vulgare L. en_US
dc.subject Antimicrobial en_US
dc.subject Immunomodulator en_US
dc.title Influența carvacrolului asupra stabilității uleiului de floarea soarelui en_US
dc.title.alternative Influence of carvacrol addition on the stability of sunflower oil en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account