REPOZITORIU UPSC

Activitatea antibacteriană a unor tulpini de bacterii lactice

Show simple item record

dc.contributor.author BOGDAN-GOLUBI, Nina
dc.contributor.author BALAN, Ludmila
dc.contributor.author SLANINA, Valerina
dc.date.accessioned 2024-06-19T08:11:07Z
dc.date.available 2024-06-19T08:11:07Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation BOGDAN-GOLUBI, Nina, BALAN, Ludmila, SLANINA, Valerina. Activitatea antibacteriană a unor tulpini de bacterii lactice. În: Conferinţa ştiinţifico-practică internaţională "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă", Ediţia a 10-a, 18-19 martie 2023. Vol. 1. Realizări contemporane în științe ale naturii: Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" din Chișinău, Faultatea Biologie și Chimie. Chişinău: CEP UPS "Ion Creangă", 2023, pp. 170-174. ISBN 978-9975-46-716-2. ISBN 978-9975-46-717-9 (PDF). en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-46-900-5
dc.identifier.isbn 978-9975-46-901-2
dc.identifier.isbn 978-9975-46-902-9
dc.identifier.uri http://dir.upsc.md:8080/xmlui/123456789/6475
dc.description Au fost studiate proprietățile antibacteriene la patru tulpini autohtone de bacterii lactice împotriva testculturilor Bacillus subtilis, Pseudomonas fluorescens, Agrobacterium tumefaciens, Corynebacterium michiganens, Erwinia carotovora și Xanthomonas campestris. S-a constatat că toate tulpinile au activitate antibacteriană împotriva microorganismelor Gram-pozitive și Gram-negative. Lactococcus lactis biovar diacetylactis CNMN-LB-14 posedă un spectru larg de acțiune antibacteriană împotriva tuturor test-culturilor datorită prezenței compusului aromatic – diacetil. Pe baza acestor rezultate se poate concluziona că proprietățile inhibitoare ale bacteriilor lactice permit utilizarea lor în industria alimentară și în agricultură. en_US
dc.description.abstract Were studied antibacterial properties of four autochthonous lactic acid bacteria strains against bacterial testorganisms Bacillus subtilis, Pseudomonas fluorescens, Agrobacterium tumefaciens, Corynebacterium michiganens, Erwinia carotovora and Xanthomonas campestris. All strains were found to have antibacterial activity against Grampositive and Gram-negative microorganisms. Lactococcus lactis biovar diacetylactis CNMN-LB-14 possess a broad spectrum of antibacterial action against all test-organisms due to the participation of aromatic compound – diacetyl. Based on these results, it can be concluded that the inhibitory properties of the lactic acid bacteria allow their use not only for food industry, but also for agriculture. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" en_US
dc.subject Bacterii lactice en_US
dc.subject Test-culturi en_US
dc.subject Proprietăți antibacteriene en_US
dc.subject lactic acid bacteria en_US
dc.subject Test-organisms en_US
dc.subject Antibacterial properties en_US
dc.title Activitatea antibacteriană a unor tulpini de bacterii lactice en_US
dc.title.alternative Antibacterial activity of some lactic acid bacteria strains en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account