dc.contributor.author |
MELENTIEV, Eugenia |
|
dc.contributor.author |
PITUȘCAN, Mariana |
|
dc.date.accessioned |
2024-06-15T18:22:03Z |
|
dc.date.available |
2024-06-15T18:22:03Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.identifier.citation |
MELENTIEV, Eugenia, PITUȘCAN, Mariana. Valorificarea indicilor fizico-chimici ai unor uleiuri vegetale și modificarea acestora la procesarea termică și condițiile de păstrare. În: Conferinţa ştiinţifico-practică internaţională "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă", Ediţia a 10-a, 18-19 martie 2023. Vol. 1. Realizări contemporane în științe ale naturii: Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" din Chișinău, Faultatea Biologie și Chimie. Chişinău: CEP UPS "Ion Creangă", 2023, pp. 100-109. ISBN 978-9975-46-716-2. ISBN 978-9975-46-717-9 (PDF). |
en_US |
dc.identifier.isbn |
978-9975-46-900-5 |
|
dc.identifier.isbn |
978-9975-46-901-2 |
|
dc.identifier.isbn |
978-9975-46-902-9 |
|
dc.identifier.uri |
http://dir.upsc.md:8080/xmlui/123456789/6447 |
|
dc.description |
La etapa actuală în alimentație se utilizează un sortiment bogat de uleiuri vegetale, care conțin nutrienți, substanțe biologic active (antioxidanți), minerale necesare organismului uman. Uleiurile pot fi folosite atât în stare naturală, cât și la procesarea alimentelor. În scopul aprecierii calității uleiurilor selectate s-au evaluat indicii fizicochimici până și după procesare. S-a cercetat dinamica valorilor principalilor parametri (indicele de aciditate, indicele de iod, indicele de peroxid) în funcție de temparatură și condițiile de păstrare a uleiurilor vegetale selectate pentru analiză. |
en_US |
dc.description.abstract |
At the current stage in alimentation needs, a rich assortment of vegetable oils is used, which contain nutrients, biologically active substances (antioxidants), minerals necessary for the human body and can be used both in their natural state and in food processing. In order to assess the quality of the selected oils, physico-chemical indices were evaluated before and after processing the oils. The dynamics of the values of the most important parameters (acidity index, iodine index, peroxide index) were investigated depending on the temperature and storage conditions of the vegetable oils selected for analysis. |
en_US |
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" |
en_US |
dc.subject |
Ulei vegetal |
en_US |
dc.subject |
Indice fizico-chmic |
en_US |
dc.subject |
Indice de aciditate |
en_US |
dc.subject |
Indice de iod |
en_US |
dc.subject |
Indice de peroxid |
en_US |
dc.subject |
Alfa-tocoferol |
en_US |
dc.subject |
Beta-caroten |
en_US |
dc.subject |
Acizi grași |
en_US |
dc.subject |
Vegetable oil |
en_US |
dc.subject |
Physico-chemical indice |
en_US |
dc.subject |
Acidity index |
en_US |
dc.subject |
Iodine index |
en_US |
dc.subject |
Peroxide index |
en_US |
dc.subject |
Alpha-tocopherol |
en_US |
dc.subject |
Betacarotene |
en_US |
dc.subject |
Fatty acids |
en_US |
dc.title |
Valorificarea indicilor fizico-chimici ai unor uleiuri vegetale și modificarea acestora la procesarea termică și condițiile de păstrare |
en_US |
dc.title.alternative |
Valuation of physical-chemical indices of vegetable oilsand their amendment to termal processing and storage conditions |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |