Description:
Cercetările au urmărit influența suplimentării cu paraprobiotice, obținute prin tratamentul combinat încălzire ohmică și tratament termic al suspensiei de celule a culturii probiotice Lactiplantibacillus plantarum MIUG BL21, înainte și după fermentarea unor medii neconvenționale (colostru bovin și izolat proteic din zer) cu cultura starter probiotică Lactiplantibacillus paraplantarum MIUG BL74. S-a urmărit multiplicarea probioticelor prin cultivarea în condițitii aerobe și anaerobe. Astfel, au fost obținute și testate 6 produse fermentate, 3 produse fermentate pe bază de colostru bovin (P1-P3) și 3 probe fermentate pe bază de izolat proteic din zer (P4-P6), prin suplimentare cu paraprobiotice înainte și la sfârșitul fermentării. Produsele fermentate au fost caracterizate din punct de vedere al dinamicii de acidifiere și al viabilității culturii Lactiplantibacillus paraplantarum MIUG BL74. În proba P2 (proba în care paraprobioticele s-au adăugat înainte de fermentarea mediului neconvențional, colostru bovin), s-a evidențiat cea mai bună viabilitate a culturii probiotice, prin cultivare în condiții aerobe și anaerobe, respectiv 10,49±0,20 log și 9,50±0,19 log. De asemenea, pentru proba P2 aciditatea titrabilă a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 138,75°Th. Mediul de fermentare neconvențional pe bază de colostru bovin s-a dovedit a fi benefic pentru multiplicarea culturii starter de probiotice, comparativ cu cel pe bază de izolat proteic din zer.