Abstract:
The article presents data on the adsorption properties of activated charcoal obtained from apricot peels in a fluidized layer against the bacteria Bacillus cereus, Bacillus subtilis and Pseudomonas fluorescens under different physico-chemical conditions. The maximum value of adsorption (McF * 108 /g) of bacteria on carbon adsorbents was set at 27ºC and 37ºC at the contact time of 30-120 minutes between phases. Acid pH adsorption values were also set at -1.9 for all bacteria tested.
Description:
Articolul prezintă date despre proprietățile de adsorbție ale cărbunelui activ obținut din coji de caise în strat fluidizat față de bacteriile Bacillus cereus, Bacillus subtilis și Pseudomonas fluorescens la diferite condiții fizico-chimice. A fost stabilită valoarea maximă a adsorbției (McF*108 /g) a bacteriilor pe adsorbanții carbonici la temperaturile 27ºC și 37ºC la timpul de contact de 30-120 minute între faze. De asemenea, s-au stabilit valori de adsorbție la pH acid -1,9 pentru toate bacteriile testate.