dc.contributor.author |
LUPASCU, Lucian |
|
dc.contributor.author |
PETUHOV, Oleg |
|
dc.contributor.author |
LUPASCU, Tudor |
|
dc.date.accessioned |
2023-05-05T09:28:13Z |
|
dc.date.available |
2023-05-05T09:28:13Z |
|
dc.date.issued |
2023-03-18 |
|
dc.identifier.citation |
LUPASCU, Lucian, PETUHOV, Oleg, LUPASCU, Tudor. Studiul adsorbției bacteriei Bacillus subtilis și a fungului Candida albicans pe enterosorbenți de origine vegetală. În: Conferința științifico-practică internațională „Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă”, Ediția a-X-a, 18-19 martie 2023. Vol. 1: Realizări contemporane în științe ale naturii. Chişinău: CEP UPSC, 2023, pp. 76-79. ISBN 978-9975-46-716-2. ISBN 978-9975-46-717-9 (Vol. 1). |
en_US |
dc.identifier.isbn |
978-9975-46-716-2 |
|
dc.identifier.isbn |
978-9975-46-717-9 |
|
dc.identifier.uri |
http://dir.upsc.md:8080/xmlui/123456789/4676 |
|
dc.description |
Lucrarea prezintă rezultatele adsorbției bacteriei Bacillus subtilis și fungului Candida albicans pe enterosorbenți de diferită origine vegetală. Specia de bacterie a fost cultivată pe agar nutritiv și fungul pe agar Sabouraud pentru acumularea biomasei microbiene. În calitate de adsorbenți în experiențe au fost utilizate diferite fracții de: cărbune activ inițial din lemn de măr (630-800 μm), cărbune reactivat din lemn de măr (630-800 μm), cărbune activ din coji de caise (630-800 μm), cărbune din coji de nuc (800 μm - 2000 μm). Au fost stabilite curbe de calibrare pentru fiecare specie microbiană studiată. Soluțiile preparate au fost apoi puse în contact cu probe de cărbune activ cântărit în prealabil, aproximativ 100 mg fiecare. Densitățile optice ale probelor studiate au fost măsurate la o lungime de undă de 315 nm, ulterior fiind calculate concentrațiile de echilibru și valorile de adsorbție. Izotermele de adsorbție ale bacteriilor au fost măsurate după agitarea soluțiilor bacteriene de diferite concentrații inițiale cu adsorbanți carbonici timp de 2 ore la un agitator mecanic. Cele mai mari proprietăți de adsorbție au fost atestate pentru cărbunii activi din lemn de măr, valorile fiind în intervalul 1,25-1,5 McF*108/g, ceea ce poate fi explicat prin faptul că acest adsorbant carbonic conține o cantitate mai mare de macropori. |
en_US |
dc.description.abstract |
The paper presents the results of the adsorption of Bacillus subtilis bacteria and Candida albicans fungus on enterosorbents of different vegetal origin. The bacterial specia was grown on nutrient agar and the fungus on the Sabouraud agar for the accumulation of the microbial biomass. As adsorbents in the experiments were used different fractions of: initial activated carbon from apple wood (630-800 μm), reactivated carbon from apple wood (630-800 μm), activated carbon from apricot husks (630-800 μm), charcoal from walnut shells(800 μm - 2000 μm). Calibration curves were established for each microbial species studied. The prepared solutions were then contacted with pre-weighed activated carbon, approximately 100 mg each. The optical densities of the studied samples were measured at a wavelength of 315 nm, subsequently calculated the equilibrium concentrations and the adsorption values. Adsorption isotherms of bacteria were measured after stirring the bacterial solutions of different initial concentrations with carbon adsorbents for 2 hours at a mechanical stirrer. The highest adsorption properties were attested for the activated carbons from apple wood, the values being in the range of 1,25-1,5 McF*108/g that can be explained due to the fact that this carbon adsorbent has a larger amount of macropores. |
en_US |
dc.language.iso |
en |
en_US |
dc.publisher |
Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" |
en_US |
dc.subject |
Bacteria |
en_US |
dc.subject |
Fungus |
en_US |
dc.subject |
Adsorption |
en_US |
dc.subject |
Activated carbon |
en_US |
dc.subject |
Calibration curves |
en_US |
dc.subject |
Macropores |
en_US |
dc.subject |
Bacterie |
en_US |
dc.subject |
Fung |
en_US |
dc.subject |
Adsorbție |
en_US |
dc.subject |
Cărbune active |
en_US |
dc.subject |
Curbe de calibrare |
en_US |
dc.subject |
Macropori |
en_US |
dc.title |
Studiul adsorbției bacteriei Bacillus subtilis și a fungului Candida albicans pe enterosorbenți de origine vegetală |
en_US |
dc.title.alternative |
Study of the adsorption of Bacillus subtilis bacteria and Candida albicans fungus on enterosorbents of different vegetal origin |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |