dc.contributor.author |
ARSENE, Ion |
|
dc.contributor.author |
UNGUREANU, Ana |
|
dc.contributor.author |
UZUN, Ana |
|
dc.date.accessioned |
2023-05-04T16:54:57Z |
|
dc.date.available |
2023-05-04T16:54:57Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
ARSENE, Ion, UNGUREANU, Ana, UZUN, Ana. Analiza teoretică a stabilității termodinamice a dimerilor obținuți din alanină, glicină și valină. În: Conferinţa ştiinţifico-practică cu participare internaţională "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă", Ediţia a 9-a, 19-20 martie 2022, vol. 2: Chimie. Chişinău: UST, 2022, pp. 36-42. ISBN 978-9975-76-391-2. |
en_US |
dc.identifier.isbn |
978-9975-76-389-9 |
|
dc.identifier.isbn |
978-9975-76-391-2 |
|
dc.identifier.uri |
http://dir.upsc.md:8080/xmlui/123456789/4660 |
|
dc.description |
S-a studiat teoretic mecanismul de formare a legăturii peptidice în molecula de proteină. Reacțiile de condensare au loc între α-aminoacizii alanină (Ala), glicină (Gly) și valină (Val) cu formarea dimerilor: alanil-glicină, glicil-alanină, glicil-valină, valil-glicină, valil-alanină, alanil-valină și eliminarea unei molecule de apă. A fost studiat profilul energetic și starea de tranziție a fiecărei reacții, care este caracterizată printr-o singură frecvență imaginară cu valoarea negativă. Din punct de vedere termodinamic aceste reacții sunt exoterme, având valori ale energiei de activare caracteristice acestor tipuri de reacții. |
en_US |
dc.description.abstract |
It has been theoretically studied the mechanism of formation of the peptide bond in the protein molecule. Condensing reactions between alanine (Ala), glycine (Gly) and valine (Val) with the formation of dimomers: alanilglycine, glycyl-alanine, glycyl-valine, valyl-glycine, valyl-alanine, alanil-valine and elimination of a water molecule. The energy profile and the transition state of each reaction were studied, which is characterized by a single imaginary frequency with a negative value. From a thermodynamic point of view, these reactions are exothermic, having activation energy values characteristic of these types of reactions. |
en_US |
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
Universitatea de Stat din Tiraspol |
en_US |
dc.subject |
Legătură peptidică |
en_US |
dc.subject |
Alanină |
en_US |
dc.subject |
Glicină |
en_US |
dc.subject |
Valină |
en_US |
dc.subject |
Reacție de condensare |
en_US |
dc.subject |
Peptide bond |
en_US |
dc.subject |
Alanine |
en_US |
dc.subject |
Glycine |
en_US |
dc.subject |
Valine |
en_US |
dc.subject |
Condensation reaction |
en_US |
dc.title |
Analiza teoretică a stabilității termodinamice a dimerilor obținuți din alanină, glicină și valină |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |