dc.contributor.author |
DUMITRU, Mihaela Gabriela |
|
dc.contributor.author |
GANESCU, Anca |
|
dc.date.accessioned |
2023-05-03T16:06:35Z |
|
dc.date.available |
2023-05-03T16:06:35Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
DUMITRU, Mihaela Gabriela, GANESCU, Anca. Modificări biochimice datorate fertilizării foliare cu biofertilizant obţinut din acizi humici şi extract polifenolic din seminţe de Vitis vinifera la Zmeura Roşie (Rubus idaeus L.). În: Conferinţa ştiinţifico-practică cu participare internaţională "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă", Ediţia a 9-a, 19-20 martie 2022, vol. 1: Biologie. Chişinău: UST, 2022, pp. 117-121. ISBN 978-9975-76-390-5. |
en_US |
dc.identifier.isbn |
978-9975-76-389-9 |
|
dc.identifier.isbn |
978-9975-76-390-5 |
|
dc.identifier.uri |
http://dir.upsc.md:8080/xmlui/123456789/4641 |
|
dc.description |
Zmeura poate fi considerată un produs potențial bogat în compuși bioactivi. Acest studiu examinează efectele îngrășământului foliar bazat pe acizii humici extrași din lignit și extractul polifenolic din semințele de Vitis vinifera asupra unor parametri biochimici și fiziologici ai zmeurii (Rubus idaeus L.). Tratamentul foliar cu biofertilizator a fost aplicat la începutul procesului de ȋnflorire și la fiecare 10 zile după aceea până la coacere. Concentrația fertilizantului a fost de 50 mL L-1. S-au determinat parametrii biochimici ai fructului (polifenolii totali, acidul ascorbic și activitate antioxidantă). Probele fertilizate au înregistrat valori net superioare față de probele nefertilizate. |
en_US |
dc.description.abstract |
Raspberry fruit can be considered as a potential product rich in bioactive compounds. This study examines the effects of the foliar fertilizer based on humic acids extracted from lignite and polyphenolic extract from the seeds of Vitis vinifera on some biochemical parameters of raspberry fruit (Rubus idaeus L.). Foliar treatment with biofertilizer was applied at the beginning of blooming process and every 10 days thereafter until ripening. Fertilizer concentration was about 50 mL L-1. We determined biochemical parameters of the fruit (total polyphenols, ascorbic acid, and antioxidant activity). Fertilized samples recorded significantly higher values than the unfertilized samples. |
en_US |
dc.language.iso |
en |
en_US |
dc.publisher |
Universitatea de Stat din Tiraspol |
en_US |
dc.subject |
Biotehnologie |
en_US |
dc.subject |
Biochimie |
en_US |
dc.subject |
Acizi humici |
en_US |
dc.subject |
Zmeura Roşie |
en_US |
dc.subject |
Biotechnology |
en_US |
dc.subject |
Biochemistry |
en_US |
dc.subject |
Humic acids |
en_US |
dc.subject |
Red Raspberry |
en_US |
dc.title |
Biochemical Changes in Red Raspberry (Rubus idaeus L.) due to folial fertilization using biofertilizer obtained from humic acids and from polyphenolic extract of Vitis vinifera |
en_US |
dc.title.alternative |
Modificări biochimice datorate fertilizării foliare cu biofertilizant obţinut din acizi humici şi extract polifenolic din seminţe de Vitis vinifera la Zmeura Roşie (Rubus idaeus L.) |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |