REPOZITORIU UPSC

Extracția cu ultrasunete a substanțelor biologic active din semințele de tomate și ardei

Show simple item record

dc.contributor.author BOLOGA, Mircea
dc.contributor.author CUBRITSKAYA, Tatiana
dc.contributor.author BALAN, Gheorghe
dc.contributor.author SHEMYAKOVA, Tatiana
dc.date.accessioned 2023-05-02T14:20:15Z
dc.date.available 2023-05-02T14:20:15Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation BOLOGA, Mircea, CUBRITSKAYA, Tatiana, BALAN, Gheorghe, SHEMYAKOVA, Tatiana. Extracția cu ultrasunete a substanțelor biologic active din semințele de tomate și ardei. În: Conferinţa ştiinţifico-practică cu participare internaţională "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă", Ediţia a 9-a, 19-20 martie 2022, vol. 1: Biologie. Chişinău: UST, 2022, pp. 110-112. ISBN 978-9975-76-390-5. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-76-389-9
dc.identifier.isbn 978-9975-76-390-5
dc.identifier.uri http://dir.upsc.md:8080/xmlui/123456789/4634
dc.description S-a cercetat procesul de extracţie a substanțelor biologic active (SBA) din seminţele de tomate și ardei sub acţiunea cavitaţiei ultrasonore în solventul alcool-apă în dependenţă de puterea câmpului ultrasonor, durata tratării, concentraţia masică a amestecului solid–solvent. Tratarea seminţelor din tomate și ardei în câmp cavitaţional ultrasonor asigură reducerea duratei de extracţie a substanțelor biologic active până la 8-10 ori, temperaturii – de la 95 la 50-55 oC şi creşterea procentuală a SBA până la 9 -12%. Extracţia substanțelor biologic active în dependenţă de amplitudinea oscilaţiilor traductorului ultrasonor este maximă în intervalul de 15-25 μm. La durata de tratare mai mare de 30 min începe majorarea procentuală de extracţie a SBA din seminţele, după tratarea de peste 60 min volumul extras se stabilizează. en_US
dc.description.abstract The process of extraction of biologically active substances (BAS) from tomato and pepper seeds under the action of ultrasonic cavitation in the solvent ethanol-water as a function of the ultrasonic field power, the duration of ultrasonic treatment, and the mass concentration of the solid phase - solvent was studied. The ultrasonic treatment of tomato and pepper seeds allows one to reduce the duration of the extraction of biologically active substances by a factor of 8-10, to lower the process temperature from 95 to 50-55 oC, and to increase the percentage of biologically active substance in the end product up to 9-12%. The maximal extraction of biologically active substances was obtained for the values of the ultrasonic amplitude within the range of 15-25 μm. For the duraion of treatment greater than 30 min the increasing of the yield of biologically active substances from tomato and pepper seeds was observed. For the duration greater than 60 min the yield dependence saturates. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea de Stat din Tiraspol en_US
dc.subject Biotehnologie en_US
dc.subject Cavitația ultrasonoră en_US
dc.subject Substanțe biologic active en_US
dc.subject Semințe de tomate en_US
dc.subject Semințe de ardei en_US
dc.subject Biotechnology en_US
dc.subject Ultrasonic cavitation en_US
dc.subject Biologically active substances en_US
dc.subject Tomato seeds en_US
dc.subject Pepper seeds en_US
dc.title Extracția cu ultrasunete a substanțelor biologic active din semințele de tomate și ardei en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account