REPOZITORIU UPSC

Cultivarea viţei-de-vie în conformitate cu principiile dezvoltării durabile

Show simple item record

dc.contributor.author ALEXANDROV, Eugeniu
dc.date.accessioned 2023-05-01T10:56:00Z
dc.date.available 2023-05-01T10:56:00Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation ALEXANDROV, Eugeniu. Cultivarea viţei-de-vie în conformitate cu principiile dezvoltării durabile. În: Conferinţa ştiinţifico-practică cu participare internaţională "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă", Ediţia a 9-a, 19-20 martie 2022, vol. 1: Biologie. Chişinău: UST, 2022, pp. 25-29. ISBN 978-9975-76-390-5. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-76-389-9
dc.identifier.isbn 978-9975-76-390-5
dc.identifier.uri http://dir.upsc.md:8080/xmlui/123456789/4612
dc.description Imperativul primordial al dezvoltării durabile al sectorului vitivinicol constă în obținerea produselor derivate, cu consumuri reduse de resurse, în condiţii de eficienţă economică sporită şi utilizării durabile a verigilor tehnologice care contribuie la reducerea consumului energetic. Ca rezultat al încrucișării V. vinifera L. cu M. rotundifolia Michx. au fost obţinute şi identificate genotipuri interspecifice de viţă-de-vie ce permit extinderea în zona de nord a arealului de cultivare a viţei-de-vie pe rădăcini proprii, tot odată reducând numărul de tratamente chimice, ceea ce va contribui la obţinerea de produse ecologice şi protejarea mediului înconjurător. Genotipurile interspecifice rizogene pot fi cultivați pe rădăcini proprii, fără altoire, astfel obţinând material săditor rizogen ce contribuie la reducerea cheltuielilor de înfiinţare a plantaţiilor de viţă-de-vie. Au fost omologate, ca soiuri de struguri pentru masă: „Malena”, „Nistreana” şi „Algumax” şi soiuri de struguri pentru consum în stare proaspătă şi pentru procesare: „Augustina”, „Alexandrina” şi „Ametist”. en_US
dc.description.abstract The primary imperative of the sustainable development of the wine sector is to obtain derived products, with low consumption of resources, in conditions of increased economic efficiency and sustainable use of technological links that contribute to reducing energy consumption. As a result of the crossing of V. vinifera L. with M. rotundifolia Michx. interspecific vine genotypes have been obtained and identified that allow the extension in the northern area of the vine cultivation area on its own roots, at the same time reducing the number of chemical treatments, which will contribute to obtaining products ecological and environmental protection. Rhizogenic interspecific genotypes can be grown on their own roots, without grafting, thus obtaining rhizogenic propagating material that contributes to reducing the costs of setting up vineyards. "Malena", "Nistreana" and "Algumax" and grape varieties for fresh consumption and processing were approved as table grape varieties: "Augustina", "Alexandrina" and "Amethyst". en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea de Stat din Tiraspol en_US
dc.subject Viticultură en_US
dc.subject Genotip de viţă-de-vie en_US
dc.subject Economie verde en_US
dc.subject Viticulture en_US
dc.subject Vine genotype en_US
dc.subject Green economy en_US
dc.title Cultivarea viţei-de-vie în conformitate cu principiile dezvoltării durabile en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account