dc.contributor.author |
ARSENE, Ion |
|
dc.contributor.author |
PURCEL, Zinaida |
|
dc.date.accessioned |
2023-04-27T16:56:09Z |
|
dc.date.available |
2023-04-27T16:56:09Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
ARSENE, Ion, PURCEL, Viorica. Studiul teoretic al capacităţii antioxidante a flavonoidelor ca substanţe biologic active din plante. În: Conferinţa ştiinţifico-practică cu participare internaţională "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă", Ediţia a 9-a, 19-20 martie 2022, vol. 2: Chimie. Chișinău: UST, 2022, pp. 31-35. ISBN 978-9975-76-391-2. |
en_US |
dc.identifier.isbn |
978-9975-76-389-9 |
|
dc.identifier.isbn |
978-9975-76-391-2 |
|
dc.identifier.uri |
http://dir.upsc.md:8080/xmlui/123456789/4609 |
|
dc.description |
Înrăutățirea stării ecologice conduce la creșterea riscului dezvoltării stresului oxidativ și acumularea radicalilor liberi care dau naștere la diferite stări patologice în organism. Radicalii liberi reprezentând specii reactive de oxigen și azot sunt generați de organismul uman prin diverse sisteme endogene, prin urmare un echilibru între radicalii liberi și antioxidanți este necesar pentru buna funcționare fiziologică. Flavonoidele sunt antioxidanți naturali ce se găsesc în produsele de origine vegetală, cum ar fi fructele și legumele, cu capacitatea de a sechestra radicalii liberi. Utilizând pachetul de programe moderne GAUSSIAN, s-a studiat mecanismul reacției de neutralizare a radicalilor liberi, care în cazul antioxidantului cercetat are loc în două etape cu energiile de activare respectiv de 1,38 kcal/mol și 20,33 kcal/mol. |
en_US |
dc.description.abstract |
The worsening of the ecological state leads to an increase in the risk of developing oxidative stress and the accumulation of free radicals that give rise to various pathological conditions in the body. Free radicals representing reactive species of oxygen and nitrogen are generated by the human body through various endogenous systems, therefore a balance between free radicals and antioxidants is necessary for proper physiological functioning. Flavonoids are natural antioxidants found in plant products, such as fruits and vegetables, with the ability to sequester free radicals. Using the modern GAUSSIAN software package, the mechanism of the free radical neutralization reaction was studied, which in the case of the researched antioxidant takes place in two stages with activation energies of 1.38 kcal/mol and 20.33 kcal/mol, respectively. |
en_US |
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
Universitatea de Stat din Tiraspol |
en_US |
dc.subject |
Chemical modeling |
en_US |
dc.subject |
Antioxidant |
en_US |
dc.subject |
Free radicals |
en_US |
dc.subject |
Energy stability |
en_US |
dc.subject |
Modelare chimică |
en_US |
dc.subject |
Radical liberi |
en_US |
dc.subject |
Stabilitate energetică |
en_US |
dc.title |
Studiul teoretic al capacităţii antioxidante a flavonoidelor ca substanţe biologic active din plante |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |