Abstract:
Prezentul articol tratează problema învățământului autoreglat al limbii franceze ca limbă străină in cadrul predării – învățării în mediul școlar din Republica Moldova.
În cadrul societății actuale caracterizată de schimbări permanente formarea unor persoane autonome și capabile de a învăța independent după încheierea studiilor pe tot parcursul vieții reprezintă o finalitate importantă a educației.
Dezvoltând cadrul conceptual al autonomiei în învățământ, noi am identificat asemănările și deosebirile dintre noțiunile «l’autorégulation, auto-apprentissage, autonomie totale, sem-autonomie, auto-apprentissage institutionnalisé et autodidaxie.
Învățarea autonomă a limbii franceze, limbă străină se manifestă schimbând rolurile actorilor principali ai învățământului: elevul devine subiect al învățării, iar profesorul preia rolul de formator, consilier, rolul de a furniza materialul și rolul de însoțitor. Astfel, la elevi apare motivația internă, mai solidă legată de plăcerea de a învăța, de curiozitate, de creație.