Abstract:
Un aspect mai puţin cunoscut pentru generaţia actuală de cadre didactice este forma de învăţămînt, numită simultan. Experienţa de mai mult de 200 de ani în România, dar şi practicile pozitive ale şcolilor cu regim simultan din Franţa, SUA, Australia, Canada, Elveţia, Suedia, relevă eficienţa activităţilor didactice realizate concomitent cu elevi de diverse vîrste în aceiaşi clasă.
Intenţia de a deschide astfel de clase în R. Molodva este una remarcabilă şi nobilă, dar nouă, constituind de fapt o soluţie la contextul educaţional dictat de schimbările sociale şi economice înregistrate în ultimii ani în sistemul de şcolarizare în R. Moldova. Avînd în vedere problema claselor cu număr redus de copii, în special în zonele rurale, Ministerul Educaţiei al R. Molodova elaborează Instrucţiunea nr. 05 din 06.01.2012 pentru organizarea procesului educaţional în clasele I-IV în condiţiile activităţii simultane, deschizînd prin aceasta posibilitatea redeschiderii oficiale a formei de învăţămînt simultan. În acest context, iniţierea şi formarea cadrelor didactice pentru activitatea realizată concomitent cu două, trei sau patru clase în funcţie de numărul elevilor, a devenit una foarte importanţă şi semnificativă.
Lucrarea "Învăţămîntul simultan" constituie un suport ştiinţifico-metodologic pentru studenţi în problematica acestui tip de învăţămînt, reflectînd specificul funcţional privind educaţia elevilor prin aspectele structurale de constituire a claselor, principii specifice şi demersuri didactice ale organizării procesului educaţional, strategia realizării activităţilor individuale şi interactive în clasele cu regim simultan.