Abstract:
Uleiurile vegetale reprezintă surse valoroase de nutrienți, având o compoziție complexă. Acestea sunt produse naturale obținute prin extracția lipidelor din semințe, nuci sau fructe și sunt alcătuite, în principal, din trigliceride, acizi grași esențiali, vitamine liposolubile (A, D, E, K) și antioxidanți naturali, precum tocoferolii, care protejează împotriva stresului oxidativ. Lucrarea prezintă rezultatele unui studiu dedicat analizei indicilor fizico-chimici pentru patru tipuri de uleiuri vegetale: uleiul de nucă (soiurile „Codrene”, „Pescianski” și „Chandler”), uleiul de cocos, uleiul de in și uleiul din semințe de struguri. Studiul include o analiză comparativă a principalilor parametri (indicele de aciditate, indicele de iod și indicele de peroxid) înainte și după procesarea termică. Pe baza concluziilor, a fost propusă o metodă inovatoare de utilizare a uleiurilor de nucă, in, cocos și struguri pentru fabricarea unui săpun de calitate superioară.
Description:
Vegetable oils represent valuable sources of nutrients, having a complex composition. These are natural products obtained through the extraction of lipids from seeds, nuts, or fruits and are mainly composed of triglycerides, essential fatty acids, fat-soluble vitamins (A, D, E, K), and natural antioxidants, such as tocopherols, which protect against oxidative stress. This paper presents the results of a study dedicated to the analysis of physicochemical indicators for four types of vegetable oils: walnut oil (the varieties "Codrene," "Pescianski," and "Chandler"), coconut oil, flax oil, and grape seed oil. The study includes a comparative analysis of the main parameters (acidity index, iodine index, and peroxide index) before and after thermal processing. Based on the conclusions, an innovative method was proposed for using walnut, flax, coconut, and grape oils in the manufacture of high-quality soap.