Description:
Suportul de curs Literatura română contemporană basarabeană, conceput pe o dimensiune pronunțat teoretică, se adresează, în primul rând, studenților de la facultatea de Filologie, anul IV de studiu (secția zi), respectiv, anul III (secția cu frecvență redusă), urmărind scopul de a consolida, actualiza și aprofunda cunoștințele acestora, familiarizându-i, totodată, cu opere din spațiul literaturii basarabene. Conținutul teoretic al suportului prezintă un demers critic și analitic ce deschide și sondează aspecte majore din acest areal literar. Studiul pornește de la reflectarea celor mai valoroase idei despre evoluția literaturii din Basarabia, care nu poate fi judecată decât în corelaţie cu reperele istorice care au marcat decisiv acest teritoriu românesc. Ulterior, fiecare temă, detaliată amplu și pertinent, indică, din perspectiva abordării, un specific estetic și critic.
Ne-am referit la viaţa literară din spaţiul basarabean postbelic în toată complexitatea sa, iar prin operele scriitorilor precum Aureliu Busuioc, Grigore Vieru, Liviu Deleanu, Ion Vatamanu, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Vasile Vasilache, Vladimir Beșleagă, Spiridon Vangheli etc., sunt fixate şi valorificate convingeri reprezentative din literatura română din realitatea est-pruteană.
Prin prezentul curs am încercat să sintetizăm diverse aspecte despre evoluția, dezvoltarea direcțiilor și tendințelor în literatura română din Republica Moldova.
Bibliografia va oferi posibilitatea unei documentări detaliate şi un material util pentru dezbaterile de la seminar.